Het merendeel van de genoemde tips spreken voor zich, maar worden vaak over het hoofd gezien. Een sollicitatiegesprek voorbereiden is van vitaal belang om een positieve indruk achter te laten.


 1. Zorg ervoor dat u 10 tot 15 minuten te vroeg bent en plan vooraf goed uw reis. Indien u te laat bent, pobeer dan vooraf te bellen en verontschuldig u voor de vertraging.
 2. Kleedt u correct – zorg voor een frisse adem – rook niet, ook indien u rookwaar wordt aangeboden.
 3. Wees voorbereid – bedenk vragen die u misschien gesteld gaan worden ( bijv. vertel iets over uzelf– wat kunt u bijdragen aan de organisatie – wat zijn uw beste vaardigheden– wat zijn uw lange termijn carriere doelen– wat zijn uw zwakheden?
 4. Doe onderzoek naar de organisatie voordat u naar het sollicitatiegesprek gaat – wees op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
 5. Lees uw CV nogmaals door en neem een extra exemplaar mee naar het sollicitatiegesprek inclusief eventuele geschreven referenties.
 6. Spreek gewoon. Indien het gesprek plaatvindt met iemand die een andere nationaliteit heeft vermijd dan het gebruik van spreektaal, de gesprekspartner kent de betekenis hiervan misschien niet. Indien u een telefonsich gesprek voert spreek dan langzaam en duidelijk.
 7. Wees niet negatief over uw voormalige werkgever of collega's.
 8. Vergeet je mobiel niet uit te zetten.
 9. Durf vragen te stellen, u kunt zelfs een vragenlijst van te voren op stellen m.b.t. de zaken die u wilt weten.
 10. Wees beleefd tegen iedereen in het kantoor omdat u niet weet wie u beoordeelt.
 11. Wees positief en toon aan dat u het werk kunt door korte voorbeelden te geven waaruit dat blijkt. Neem voorbeelden van uw werk mee, indien van toepassing.
 12. Bedank uw gesprekspartner voor zijn tijd en vertel dat u interesse heeft voor de aangeboden functie.

Veel Succes! Denk eraan. Je krijgt maar een kans om een positive indruk achter te laten!